Fazekasság

A 138 órás foglalkozássorozat négy részre tagolódott: ismeretterjesztő szakasz, kreatív szakasz, szintetizáló szakasz, marketing szakasz.

A foglalkozássorozat célja volt a fazekasság történetének, hagyományainak, eszközeinek megismertetése a gyermekekkel, és a fazekas által készített termékek tanulmányozása, egyszerű fazekas termékek készítése. További célként tűztük ki, hogy a tanulók tegyenek szert alapvető mesterségbeli tudásra, ismerjék meg a tárgyformálás anyagait, a felhasznált anyagok tulajdonságait, a kerámiatárgyak készítésének folyamatát a tervtől a kész munkáig.

A tanulók – Nagy Edina, Szabó Mónika, Komlósdi Gábor, Csányi Attila, Petreczki Bianka, Jóri Krisztián György, Zsigár Regina, Győri Eszter, Orgonás Laura, Jóri Szeverin, Somogyi Kata – a másfél éves munka során elsajátították játékos módon a fazekas tárgyak elkészítésének hagyományait és gyakorlati módszereit, amely közben számos tapasztalatra és élményre tettek szert. A fazekas kemence felépítése és működésének megismerése után gyakorlatban sajátították el a korongozás fogásait. Felrakással nagyobb méretű edények készítésére is sor került. A jól megérdemelt munka gyümölcse az égetések után jött el.

A tanulók a fazekasság foglalkozássorozat végére fazekasság területén megszerezték a mesterségbeli tudás alapjait, fejlődött kreativitásuk, a népművészet iránti nyitott magatartásuk, kialakult a művelődés iránti igény, és fejlődött a gyermekek művészi érték iránti tisztelete. A foglalkozás ösztönzőleg hatott a tanulók rendszeres kiállítás- és múzeumlátogatás iránti igényére is.

 

Honti Rita, foglalkozásvezető

[slideshow_deploy id=’1034′]